Д-р Александър Златанов: Болниците не се огънаха, спокойно преминаваме през четвъртия пик на COVID епидемията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предприели сме стъпки, след одобрението от Европейската комисия по лекарствата, новите медикаменти срещу COVID-19 да бъдат налични. Надяваме се да помогнат много. Всички лекарства, които се ползват в света за лечение на инфекцията, ги набавяме и нашите медици разполагат с тях. Това заяви в студиото на “Денят започва” здравният заместник-министър д-р Александър Златанов.

Първоначално тези лекарства ще са безплатни, а след като се види техния ефект, ще се прецени точно кои медикаменти са най-подходящи, отбеляза той.

“Ще видим кое е с най-добър ефект, кое е с най-добра цена. Извън ЕК ние намираме начини за комуникация с производителите, за да имаме и други възможности извън ЕК за медикаментите, които се окажат ефективни и нужни”,  отговори д-р Златанов на въпрос за общата доставка с ЕК на новите  лекарства срещу COVID-19.

По повод сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите коронавируса повторно, той съобщи, че до края на деня зеления сертификат ще бъде достъпен и за тях.

"Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава", допълни д-р Златанов.

По думите му до края на годината са осигурени всички необходими средства за лечение на инфекцията, включително и новите медикаменти, които се очакват с началото или средата на месец декември.

Здравният заместник-министър коментира и четвъртата вълна на COVID пандеманията.

“Всички болници в страната, включително и общинските, се мобилизираха и поеха тази вълна. Те работеха по единен протокол, който ние изготвихме за лечение и като цяло не се огънаха, не се уплашиха, а направиха това, което трябва. Това е една от причините да сме спокойни сега и да можем да кажем, че спокойно преминаваме през четвъртия пик”, категоричен беше той.

Какво още коментира здравният заместник-министър д-р Александър Златанов вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад