Д-р Антон Тонев: Медицинските грижи за търсещите закрила ще се заплащат от държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки гражданин на света, попаднал на територията на България, получава спешна медицинска помощ на мястото, където я е потърсил - във всеки спешен център, във всяко спешно отделение. Това заяви в студиото на “Денят започва”председателят на Здравната комисия в Народното събрание д-р Антон Тонев.

Той увери, че ако се окаже медицинска помощ на бежанец - планова или спешна, независимо от болницата - държавна или частна, това ще бъде заплането от държавата. Вече има такова политическо решение, подчерта д-р Тонев.

Според него системата спокойно ще поеме здравните грижи за търсещите закрила в страната ни.

“В болниците компенсациите ще идват със същия ритъм, с който се заплащат услугите на здравноосигурените лица в България. Тоест болниците няма да изпаднат в някакъв дефицит, още повече, че за три седмица имаме 40-50 случая в цяла България”, обясни той.

По думите му в края на март и началото на април ще имаме работещи закони, които ще регулират финансирането на тези здравни грижи, и подсигурени средства.

“Всеки, който е преминал границата ни, идва от Украйна и търси закрила, до 31 март ще получава медицинска помощ без значение какви са неговите планове от тук нататък. След 1 април бежанците трябва да заявят решението си - дали ще останат в България или имат други желания. В зависимост от това те ще бъдат класифицирани в три групи. Тези, които са избрали да не ползват закрилата на Република България, ще ползват единствено спешната помощ. Групите, които са избрали временна закрила или статута на бежанец, спрямо законовите промени, които ще предложим тази и следващата седмица, ще получават здравна помощ, каквато получават здравноосигурените в България”, разясни д-р Тонев.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад