Д-р Асен Меджидиев: Здравната система най-много страда от липсата на кадри

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемите в здравеопазването ни са в администрирането. Има много болници с големи задължения, натрупани във времето. Системата страда най-много от липса на кадри и обезпечеността по места, особено по малките населени места, по общинските болници, в по-отдалечените ни региони. Там да се мисли за оптимизиране и по-добра организация на здравеопазването. Това каза в студиото на “Още от деня” служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Въпреки всичко това имаме много добри лекари и специалисти, които по нищо не отстъпват на колегите си в Европа и по света, отбеляза той.

По думите му диспропорцията във възнагражденията в системата на здравеопазването е болезнен въпрос от години.

“Днес съм издал заповед да получим сводка от всички лечебни заведения за възнаграждението на административния персонал, за да направим един сравнителен анализ на съотношението на парите, които се заделят за администрация, и какви са възнагражденията на лекарите и сестрите, които извършват услугата. Нищо против нямам администрацията, целта е да има оптимизация”, обясни д-р Меджидиев.

Според него “не може да има уравниловка и да се изисква от всяко лечебно заведение определени нива на заплати”. Трябва да се съобразяваме със състоянието на различните болници, допълни той.

Обсъжда се намаляване на COVID карантината. Очаква се следващия вторник да се вземе окончателно решение, като се предвижда за ваксинираните лица изолацията да е по-кратка, съобщи д-р Меджидиев.

"За ваксинираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, но на петия ден да се правят един или два антигенни теста и при отрицателен тест хората да се освобождават”, обясни той.

По думите му от днес се връщат безплатните антигенни тестове и възможността за ваксинация навсякъде в страната, а не само при общопрактикуващите лекари.

Какво още каза здравният служебен министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад