Д-р Асенов: Като икономика и финанси войната в Украйна е световна война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът Джо Байдън отдели първите 11 минути от неговото послание на конфликта в Украйна и каза на американския народ, че светът е изправен пред предизвикателства, които не сме виждали от десетилетия. Американските граждани трябва да са готови да помогнат на украинския народ, но трябва да са готови, че цените на стоките ще се повишават, бензинът ще струва повече, това коментира за "Още от деня" преподавателят по световна търговия в Американския университет във Вашингтон д-р Асен Асенов.

Байдън заяви още, че Америка няма да встъпва във войната и американски войници няма да участват директно там, открои д-р Асенов.

Трябва да се отбележи, че от гледна точка на военни действия в някаква степен войната е локална. Като икономика и финанси обаче това е една световна война. Цената на тази война ще я платим всички ние с по-високата цена на хляба, на горивата и с по-високата цена на свободата и на сигурността. В целия свят разходите за военни нужди и за сигурност ще нараснат - в Европа най-вече, и ние трябва да сме готови да платим тази цена, отбеляза д-р Асенов.

По думите му мярката налагане на санкции на Централната банка на Русия е безпрецедентна, тъй като именно Централната банка трябва да защитава стойността на националната валута, а тя е лишена от почти половината от своите резерви. Тя беше принудена да качи лихвения си процент от 9,5 на 20%, което е огромна тежест, която ще вкара руската икономика в рецесия.

Световните пазари реагираха много рязко. Цените на петрола днес са безпрецедентно високи. Цените на руските акции се сринаха, допълни той.

Д-р Асенов е категоричен, че светът е изправен пред пренареждане на икономическата система. Китай, Турция и други държави очакват нова, по-висока роля. Европа е поставена пред много по-големи предизвикателства, от която и да е друга част на света.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад