Д-р Аспарух Илиев: Ваксина в България и ЕС е реалистично да имаме май-юни 2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До края на тази, началото на следващата година ще има още два до три кандидата, освен Pfaizer, които вече ще са минали клинични проучвания на ваксините си и ще могат да бъдат пуснати на пазара, каза д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, за "Още от деня". За първи път в съществуването на глобалния свят има истинско сътрудничество между повечето играчи на пазара, всяка от тези фирми е наясно, че сама не може да задоволи целия пазар - става дума за пазар от 7 млрд. души, които ще трябва да бъдат ваксинирани веднъж-два пъти годишно, което не е по силите на отделна фирма, всички трябва да работят заедно. 

Ваксината ще бъде педантично изследвана за странични ефекти, дори и най-малките. "Няма начин една ваксина да бъде разрешена на пазара само по политически или икономически натиск", категоричен беше д-р Василев. Според него за България и ЕС реалистично е да имаме тази ваксина може би май-юни 2021 г.

Този вирус е нов, подобен не сме имали в медицината. Ако грипният вирус засяга само белия дроб, тук говорим за вирус, който засяга всички съдове на тялото, не сме го виждали досега, затова всеки един лекар е изключително предпазлив, когато става дума за възпаление на съдовете в тялото, поясни ученият.

"Вирусът е опасен, говорим за една смъртност над 6 до 10 пъти тази на вируса на грип. След преболедуването 2-3 месеца човек е с понижено физическо състояние - нещо, което не познаваме от други вируси", подчерта д-р Илиев. 

Защитата на антителата е около 6 месеца, ваксината ха Pfaizer за пръв път показва, че тези тела имат защитен ефект от повторно разболяване. Няма колективен имунитет, при коронавирусите понятието стаден имунитет е невъзможно. Такъв ще изградим, когато над 70% от населението бъде вавксинирано.

По думите на д-р Аспарух Илиев ситуацията в България е много сериозна, много от мерките, които сега се въвеждат, са половинчати и закъснели. През лятото е трябвало да се вземат мерки, за да се избегне това претоварване на системата сега.

Ето и съветите на д-р Илиев:

Носенето на маски е категорично доказано, че защитават, дистанция, миене на ръце и ограничаване на социалните контакти.

В началните фази на инфекцията антибиотиците не помагат. Профилактичното използване на антибиотици няма никакъв смисъл, дори е опасно.

Антикоагулантите и кортикостереоиди нямат място при лека и средна фаза на ковид инфекция.

При лека форма се изпозва симптоматична терапия - много течности, пълен покой, тъй като сърцето е един от органите, които са засегнати. И медикаменти за сваляне на температурата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад