Д-р Брънзалов: БЛС е залят с писма за неизплатени средства за неблагоприятни условия на работа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БЛС е залят с писма и жалби от лекари, в които т.н. средства за неблагоприятни условия на работа не се изплащат адекватно, посочи д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, в "Още от деня". Той отрече, че новата методика за определяне на заплащането е по тяхна инициатива, тя е по инициатива на Министерство на финансите и министерство на здравеопазването. Разговори с тях са се водили във времето, когато заболеваемостта е била 40 човека на ден, тогава те са съгласили средствата за условия на работа да бъдат намалени, в извънболничната помош те да кореспондират със заболеваемостта на база 14-дневен период. 

"В болничната помощ настъпиха действително най-големите катаклизми, ние стигнахме до решението да изпратим писмо до Касата. След като не можем да се разберем и има толкова голямо недовоство, да се върне старата методика за изплащане на средствата", каза д-р Брънзалов. 

Може би малко по-рано дойде тази ковид вълна, в сравнение с прогнозите, но по принцип не ни изненадва, подчерта той. Припомни, че нашето население е сред най-ниско ваксинираните, през последните месеци хората са живеели, все едно нямаме проблем с коронавируса и тези резултати от последните дни със заболели и починали е следствие от това. 

Според него голямата част от членовете на БЛС са убеждавали своите пациенти да се ваксинират. 
"За съжаление, не го крием, има и част от нашето съсловие, които се изказваха спорно по тези въпроси, което доведе до съответните последствия", заяви д-р Брънзалов и подчерта, че в България има мощна антиваксърска вълна, обхванала специално ваксините срещу Ковид, която няма никакво научно покритие.

Зам.председателят на УС на БЛС беше категоричен, че за задължителна ваксинация трябва да се вземе политическо решение. 

Вижте целия разговор във видеото.