Д-р Гълъбова: Къса се връзката между болнично лечение и извънболнично проследяване на психично болните

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво се случва с психично болните у нас? За съжаление при психичните заболявания винаги има риск от опасно поведение, но психична болест и опасно поведение не са равнозначни понятия, каза д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър.

"Проблемът у нас е, че не е направено необходимото, за да се минимизира рискът от подобни инциденти, няма я грижата извън болницата за нашите пациенти", поясни тя.

Тази грижа е обемна и скъпа, изискваща големи ресурси по отношение на хората, които се грижат за болните от психични разстройства.

"Къса се връзката между болничното лечение, когато такова се налага, и извънболничното проследяване, ангажиране на психично болния човек с дейности", коментира д-р Гълъбова.

Психично болните са оставени ан грижите на своите близки, докато ги има, а след това са оставени на грижите на държавните психиатрични болници.

"Категорично не е решение един човек да прекара живота си в болница, макар че към настоящия момент може би са 250 до 300 психично болни, живеещи в 12-те държавни психиатрични болници", каза психиатърката.

 

Цялото интервю с д-р Цветеслава Гълъбова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад