Д-р Гергана Николова: Ще се издава електронна рецепта за хроничните заболявания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поредно отлагане на електроните рецепти у нас. До тук се стигна след хаос в системата и невъзможност аптеките да изпълняват хартиени рецепти след първи май. Здравните власти у нас категорично посочиха в средата на седмицата, че хартиени рецепти ще се изпълняват в аптечната мрежа до края на месец май. 

Д-р Гергана Николова -  член на УС на БЛС; общопрактикуващ лекар заяви, че от месец-два, издава само електронни рецепти.

Според Николова въпросът е как по електронен път ще се издаде рецепта при домашно посещение.

"По тази причина на среща на управителния съвет на лекарския съюз, ние предложихме тези рецепти, с които работим с НЗОК и със здравните фондове, да бъдат изцяло електронни и това да започне от 1-ви май. Докато стандартните, бели рецепти да имат по-дълъг период на живот или да има възможност да се издава електронна и бяла", допълни Николова.

"Тези  рецепти, които се издават в кабинети на общопрактикуващите лекари, които са за лекарства за хронични заболявания и се заплащат от здравно-осигурителната каса, софтуерът за тях е наличен и личните лекари работят с него. Аптеките трябва да се пригодят", обясни тя.

Д-р Николова уточни: Тези пациенти, които ще дойдат от понеделник, за да си получат лекарствата, които са за хроничните заболявания, ще бъде издавана електронна рецепта и ще намерят къде да я изпълнят. 

Докторът изясни, че за възрастните пациенти е по-удбно да ползват електронните рецепти, за да не носят хартийки и да не забравят и изгубят документа. Необходимо е само да отидат до аптеката да кажат ЕГН-то си и датата, на която са издадени лекарствата. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад