Д-р Маджаров: Електронните извинителни бележки за учениците ще са без диагноза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От тази учебна година ученическите извинителни бележки, издавани от лекар, ще са само в електронен вариант. Готови ли са личните лекари и училищните власти? 

Извинителните бележки ще са в електронен вариант от 1 октомври, съобщи в "Денят започва" д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

"Новото е, че самите училища през тяхната електронна система, контактуайки с нашата НЗИС, ще получават данни за това, че даден ученик временно не може да посещава училище, без да получават данни, обаче, за диагнозата на ученика. Това е най-голямата новост, защото в хартиената бележка беше изписано от какво боледува пациентът - това  в нашето съвремие вече се води чувствителна информация и не е редно да бъде разпространявана навсякъде", поясни д-р Маджаров. 

Учителят ще вижда само кой е ученикът и колко дни ще отсъства. Председателят на БЛС уточни, че този процес няма да е в затруднение за личните лекари, защото той е изпозван и досега, само вместо print, ще натискат send. 

"Улеснението е основно за родителите на учениците и учителите", отбеляза д-р Иван Маджаров.

Близо 200 милиона лева повече са получили личните лекари за последните две години. Това е повишило и интересът към професията, обяви още председателят на лекарския съюз. Все още обаче младите лекари са много малко, като по последни данни едва 15% от медиците са под 50 години.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад