Д-р Мария Петрова: Пациентите не знаят дали ще могат да си вземат лекарствата по НЗОК или ще ги заплащат изцяло

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все още продължават преговорите между НЗОК и Фармацевтичния съюз за сключване на договор между тях. Пациентите да не знаят до последния момент дали ще имат лекарства от утре, които за някои от тях са животоспасяващи и животоподдържащи. Д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, отбеляза в "Денят започва", че предишният договор е изтекъл още в края на миналата година, преговорите са късно, а в средата ма м. март временно изпълняващият длъжността управител на касата е поискал отпадане на текстове, което е трябвало да бъде поставено акто условие още в началото на преговорите.

Пациентите не знаят дали утре ще могат да си вземат лекарствата по НЗОК, някои от тях нямат и финансова възможност да си ги закупят.

В момента Здравната каза иска 2 месеца удължаване срока на действие на насточщия договор, от Фармацевтичния съюз настояват за един. Ако не се постигне разбирателство, това означава, че в понеделник никой от пациентите, на които са отпуснати лекарства, реимбурсирани по НЗОК, няма да може да си ги купи с отстъпката, а ще трябва да ги заплати изцяло.

Д-р Петрова обърна внимание, че не става въпрос само за лекарства, а също и за медицински изделия, за специфични храни, които са изключително скъпи и се покриват от Здравната каса и означава тези пациенти да бъдат обречени "на един лекарствен геноцид".

В разговора стана въпрос и за това, че реимбурсираните лекарства в рецептата могат да се закупят само в една аптека, при това веднага, не може да се остави някое от тях за по-късно.

За адвокат д-р Мария Петрова "големият проблем е липсата на действащо електронно здравеопазване, липсата на прозрачност в процеса както в Здравната каса, така и в самите аптеки".

Какво още коментира по тези проблеми д-р Петрова вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад