Д-р Николай Брънзалов, БЛС: Назначаване на PCR тестове от личните лекари да става онлайн

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Общопрактикуващите лекари не трябва да бъдат ограничавани от лимити за PCR тестовете. Лимитите за направленията са предвидени за нормална обстановка. Трябва да се отпуснат целеви средства за тестване на населението, тъй като НЗОК не разполага с капацитет за това. Това каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, който беше гост в предаването "Още от деня". Що се отнася до разпределението на тези средства, то те биха могли да минават през Здравната каса, но тя да бъде в ролята на разпределител.

Личните лекари, които от началото на ноември ще могат да назначават PCR тестове, ще определят кой има нужда от такъв тест по клиничните признаци. А клиничните признаци, подчерта д-р Брънзалов, са ясни и са упоменати в заповед на здравното министерство от 30 август т. г. за взимане на PCR тест. Що се отнася до симптомните критерии, които са в процес на утвърждаване, Лекарският съюз е предложил два варианта. Единият е поне един от определени симптоми, а вторият - констелация от няколко симптома, уточни лекарят.

От името на лекарското съсловие д-р Брънзалов категорично заяви, че PCR тестовете не могат да се правят в кабинетите на личните лекари, където се събират пациенти с различни заболявания. Той изрази недоволство от бавната реакция на отговорните органи - Министерството на здравеопазването, НЗОК и РЗИ-тата - към предложението на Лекарския съюз от 28 август назначаването на PCR тестове от личните лекари да става онлайн. Д-р Брънзалов апелира към здравните органи да признаят общопрактикуващите лекари за действащи на първата линия в борбата срещу COVID 19.