Д-р Сибила Маринова: Няма друга ситуация, в която смъртта не е краят освен донорството

Предаване: Панорама, 23.12.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма друга ситуация в медицината, в която смъртта не е краят и в която в смъртта се ражда живот. Единствената такава е донорството. Това сподели в "Панорама" началникът на отделението по анестезиология в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Сибила Маринова.

Само по себе си това е един висш акт на благородство и хуманизъм и няма как да не ти стане кауза, ако го осъзнаеш, допълни тя.

"Това е висше благородство. Това е последното добро нещо, което човек може да направи на тази земя - живот от смъртта."

Д-р Маринова разказа историята на 9-годишно дете, изпаднало в мозъчна смърт, на което лекарите са били безсилни да помогнат. Родителите на детето сами са помолили детето им да стане донор и в момента хора живеят с органите на това дете.

"Има едно прекрасно младо момче, което е спортист. Той получи сърцето на това дете. То самото беше на 9 години тогава, с нужда от сърдечна трансплантация. Ето това е моята кауза", призна тя.

Д-р Маринова коментира, че трудностите в България по отношение на донорството идват оттам, че няма национална организация на процеса, няма идентификация на донорите и по болниците няма донорски бази, няма кой да предложи на тези хора техният близък да стане донор. Няма достатъчно добро системно обучение, сертифициране на координаторите и няма единна национална информационна кампания.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад