Д-р София Ангелова: Недопустимо е деца да се примамват с вейпове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка година в световен мащаб умират над 8 млн. души, които са засегнати пряко или косвено от цигарите. 39,4% от българите посягат към цигарите. Въпреки че употребата им намалява с около 1% през последните години, страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години посягат към цигарите.

По европейските данни България е сред страните, в които между 10 и 15% са болните от ХОББ - болестта на пушачите и това е на базата на големия брой пушачи у нас. По данни на Здравната каса ние лекуваме 90 619 от ХОББ, коментира в студиото на “Денят започва” пулмологът д-р София Ангелова.

Препоръча онези, които имат продължителна кашлица, да потърсят навреме лекарска помощ, за да бъде започнато лечение и да бъде забавено влошаването на белодробната функция.

Д-р Ангелова отбеляза, че намаляването на употребата на тютюн е световна тенденция, но на пазара много широко са разпространени електронните устройства.

“Националното проучване на Националния център по обществено здраве за 2021 г. показва, че електронни устройства пушат предимно младите хора. Обикновените електронни цигари съдържат пропиленгликол и глицерин, които се подлагат на нагряването от батерията и отделят установени над 31 токсични вещества, между които глицидол, пропиленов окис, които имат и канцерогенен ефект. “

Тя акцентира, че децата пушат ароматните вейпове, а е установено, че въздействието на 9 от химикалите в тях е върху кръвоносните съдове и водят до промени, равностойни на заболяването диабет и артериална хипертония.

Относно вейповете, наподобяващи детски играчки, д-р Ангелова е категорична, че те са много сериозно застрашаващи здравето на децата.

“Ние не знаем какво се съдържа в тези вейпове. Искрено се надявам регулаторните органи да вземат отношение, да направят анализи какво има вътре и евентуално да бъде преустановена продажбата им. Недопустимо е да се примамват малките деца!”

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад