Д-р Стойчо Кацаров: Засега не се налага въвеждане на допълнителни ограничения в цялата страна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Масовите събирания на хора, включително на открито, е един от източниците за разпространение на коронавируса. Засега не се налага да се въвеждат ограничения в цялата страна. Това заяви в студиото на “Още от деня” служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

“Най-важно от гледна точка на кризата не е броят на заразените лица, а темповете, с който нараства броят на заетите легла. Критичната част от битката с пандемията е да не допуснем ситуация, в която има болни, които се нуждаят от болнично лечение, а ние да нямаме легла и персонал, които да ги обслужва. Затова в момента, в който усетим заплаха - хората да са затруднени в достъпа си до болнична помощ, ще бъдем принудени да наложим такива ограничителни мерки”, обясни той и отбеляза, че “вече не сме толкова далеч от такава опасност”.

Много държа решенията за прилагане на противоепидемични мерки да се взимат на експертно, а не на политическо ниво, подчерта здравният министър в отговор на въпрос за сериозната епидемична обстановка в Бургас, Велико Търново и Русе.

“Законът дава възможност на директора на регионалната РЗИ, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, да прилага мерки за конкретен регион. Тогава, когато в един регион имаме повишена заболеваемост, докато в други райони на страната не е така повишена, не е необходимо да се налагат ограничителни мерки върху цялата страна. Те могат да бъдат наложени избирателно. Днес въпросът е обсъждан в Бургас, утре ще се обсъжда и във Велико Търново. Очаквам решението за допълнителни ограничителни мерки да се вземат от местните власти, съгласувано с главния държавен здравен инспектор”, допълни той.

Според него е рано да се взимат решения за началото на учебната година.

“До 15 септември има време, ще оценим каква е епидемичната ситуация и ще вземем решение заедно с Министерство на образованието и науката как да започне учебната година. Ситуацията е динамична и е рано да се правят оценки”, коментира д-р Кацаров и добави, че е привърженик на присъственото обучение.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад