Дацов: 50-те лв. на пенсионерите си беше чисто популистка мярка на предишното правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И предишният и сегашният финансов министър казва истината, само че единият казва 8 млрд., а сегашният казва, че реално разполага с 2 млрд., каза финансистът Любомир Дацов в "Още от деня". "Тези 2 млрд. или това, което се нарича фискален резерв, това е резултатът в бюджета, но той нищо не казва нито за отминалите дни, нито за следващите дни. Той е важен от гледна точка на това, че има някаква гъвкавост и когато си правиш разчетите напред, трябва да предвидиш определени разходи, защото те не са разпределени равномерно във времето", поясни той. И добави, че няма нищо лошо, ако дефицитът в бюджета стане прекалено голям, да се вземат заемни средства. "Всъщност самият бюджет е гласуван от Народното събрание със заеми, въпросът е да се мисли за утрешния ден и доколко трябва да се вземат такива заеми", каза Дацов.

Финансистът обясни, че бяха направени едни разходи, които служебното правителство не може да отмени: "Бяха увеличени заплати, бяха даденио тези 50 лв., но всичко това не беше предвидено и не беше създаден буфер в самия бюджет".

Дацов посочи, че бюджетът и наследството действат около две години, след като се прекрати един мандат и добрите и лошите неща, които се случват една година след това са следствие от предишното упоравление. Според него в случая старото правителство направи много некоректен ход, правейки разходи, които е трудно да отмениш.По думите му никой не казва в момента, че тези мерки са вече остарели и е необходимо да бъдат преструктурирани или премахнати.

"50-те лв. на пенсионерите си беше чисто популистка мярка на предоишното правителство, която просто вдигна нивото на пенсията и аз не познавам политик в България, който ще отмени тази мярка, независимо че е гласувана и са осигурени средства за първите 4 месеца", заяви финансистът.

Какво още каза Любомир Дацов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад