Далеч от брега

Как работи машината на Страха...

Държава: България, Украйна
Година: 2018
Времетраене: 120 минути
Далеч от брега
За продукцията

Театрално-политическа драма

По романа "Чайки далеч от брега" от Евгений Кузманов

Сценарий: Никола Петков, Евгений Кузманов, Костадин Бонев
Режисьор: Костадин Бонев
Оператори: Константин Занков, Орлин Руевски
Музика: Николай Иванов

В ролите: Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Йоана Буковска-Давидова, Жорета Николова, Цветана Манева, Марий Росен, Антонио Димитриевски, Мая Новоселска, Луиза Григорова, Вела Петрова, Георги Къркеланов, Добрин Досев, Иван Петрушинов и др.

ФИЛМЪТ и РОМАНЪТ

Филмът на режисьора Костадин Бонев е по мотиви от неудобния роман на Евгений Кузманов - "Чайки далеч от брега", който почти не се разпространява преди 1990 година. Романът е оценен като "откровена сатира на тоталитарния режим".

Филмът "Далеч от брега" не е точна адаптация на литературата. Историята е за талантлив театрален режисьор, който е прогонен от столицата и изпратен в малък провинциален театър. Там той иска да постави пиеса, обсебила мислите му. Героите й са група хора, които живеят в страх, защото знаят, че постоянно са наблюдавани....

Сценарият на Никола Петков, Евгени Кузманов и Костадин Бонев показва двете страни на"границата", наложена отвън и издигната отвътре. Истината е, че едната води до другата.

"Далеч от брега" е филм за НЕСВОБОДАТА. Романът на Евгений Кузманов е особено близък на режисьора Костадин Бонев:

"Много искам хората да гледат филма непредубедено, тъй като историята от една страна е много лична, от друга страна е опит да се направи някакъв колективен портрет на цяло поколение от хора, които са се занимавали с изкуство и са имали сблъсък с официалната власт. Разказваме една история, която е универсална и в която става дума за човек на духа, който живее в бездуховно време. „Далеч от брега” е обвит в мистика заради цялостното усещане. Той не е весел, не е предвидим, не ни показва всичко буквално, а ни оставя да помислим върху него". Костадин Бонев

СЮЖЕТ

Театър в малък провинциален град. Хората са сенки в мъглата.

Директорът е силна жена, наясно с игрите на властта. Репертоарът на театъра се прави в Окръжния комитет на партията, начело с просветен феодал. От София пристига талантлив режисьор, решил да постави неудобна за режима пиеса.

Фабулата в пиесата е:

"По време на буря в открито море призрачен кораб губи капитана си и посоката. Тогава, като на шега, зад руля му застава "Тапата" - досега незабележим и посредствен моряк, който бързо се превръща в диктатор, подчинява екипажа със страх и репресии и управлява кораба в кръг..."

*Специалната предпремиера на филма "Далеч от брега" е в Ямбол, на 9 септември 2018.

Премиера на "Далеч от брега" на Киномания | БНТ, Култура.БГ, 14.11.2018

НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ „ДАЛЕЧ ОТ БРЕГА“ СЪС СПЕЦИАЛНА ПРЕДПРЕМИЕРА В ЯМБОЛ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад