Даниел Лорер: Най-важното тази година е да направим България правова държава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инициативата за премахването на "златните" паспорти мина през Министерски съвет, тоест мнението на нашата коалиция е еднозначно, "златните" паспорти трябва да отпаднат. Така че, Българската агенция за инвестиции, която и досега не ги е раздавала тя, само е сертифицирала въпросните инвестиции, няма да има дори и тази роля, защото макар и една добра идея в други страни, у нас в миналото е била опорочена, и за съжаление ние трябва да я прекратим, тъй като у нас не са останали контролни механизми, с които да можем да следим как тези паспорти се раздават. Това каза Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа в предаването "Говори сега". 


"Направихме проверка назад. Не са влезли кой знае какви пари в държавата. Няколко десетки милиона на година, които отново имаме затруднения да разберем дали наистина са влезли или са били завъртяни по някакви странни начини. Така че, икономическият ефект, че премахваме тази опция за България на практика е нула", поясни Лорер.

"Най-важното, което трябва да направим тази година, е да направим България правова държава", заяви още Даниел Лорер.

Според него в съдебната реформа стъпките са ясни. "Те вече се случват. Сменихме ръководството на КЕВР и "Булгаргаз". Г-н Цацаров не е шеф на КПКОНПИ. Прокуратурата е най-голямото събитие, което чакаме. Ще има избори на нови членове на ВСС. Време е България да започне да догонва дори Румъния, която направи въпросните промени", каза Лорер. 

"Инвестираме в инфраструктурата и в хората. 8 млрд.лв. се инвестират в България - за пътища, за нова детска болница, за вдигане на заплати на учители и лекари", заяви министърът на иновациите и растежа.

"Част от мерките в Плана за възстановяване и устойчивост са свързани с малките и средни предприятия - да изграждат енергийни мощности, както и изграждането на индустриални зони. Една от интересните идеи е операторите на тези зони да са способни да привлекат инвеститори", каза още Даниел Лорер.

И допълни, че новият девиз е, че европейските средства не се усвояват, не се раздават, а се инвестират. За тази цел ще бъде изградена система от външни оценители и допълнителен мониторинг за това как се изразходват тези средства.

По отношение на ГЕРБ Лорер каза, че очакват конструктивно поведение. "От един депутат от ГЕРБ имаме 200 въпроса към правителството. Това е начин да забавиш работата на изпълнителната власт. Въпросите са израз на състоянието, в което ГЕРБ се намират в момента", смята Лорер.

По темата с подслушването министърът заяви, че не се е замислял, но няма нищо тайно, което да дискутира, затова приема нещата с усмивка.

Вижте разговора във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад