Даниела Дариткова: Изключително сложно и непредвидимо е да се прави актуализация на бюджета от служебно правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Изключително сложно и непредвидимо е да се прави актуализация на бюджета от служебно правителство, без да има ясно парламентарно мнозинство", така обоснова напускането на бюджетната комисия в парламента от представителите на ГЕРБ в "Още от деня" Даниела Дариткова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Тя припомни, че 3 дни се е приемал бюджетът на Държавното обществено осигуряване, когато всички в предизборен тон са реализирали своите програми, развихрил се е популизмът и са били приети взаимоизключващи се предложения, които след това се е наложило на допълнителни заседания да се изчистят. По думите ѝ същото е касаело и бюджета на НЗОК. 

"Единствената причина, по която се налагаше актуализация на бюджета на касата, беше актуализацията на бюджета на ДОО и увеличението размера на пенсиите. Актуализацията на пенсиите предполагаше по-високи здравноосигурителни трансфери. В един момент се оказа, че това се отлага за декември, т.е. първоначалните разчети на актуализация на бюджета на касата се оказаха коренно различни, наложи се да се правят заседания на бюджетна комисия", обясни Дариткова. 

И поясни, че има параграф, който позволява допълнителните средства, събрани от здравноосигурителни вноски, да се разпределят от надзорния съвет на касата. При поискан отчет от НЗОК се е установило, че има неусвоени 127 млн. лв. за първото шестмесечие за здравноосигурителни плащания. 

Единственият дефицит е при плащанията за лечение на деца в чужбина и за медикаменти на деца с онкохематологични заболявания. 

Какво още каза Даниела Дариткова вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад