"Дебелянов и ангелите"

Поезията, която ни води през вечността...

Държава: България
Година: 2021
Времетраене: 50 минути
"Дебелянов и ангелите"
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Десислава Шишманова
Режисьори: Десислава Шишманова, Нончо Нончев
Оператори: Виолин Палейков, Нончо Нончев
Продуцент: БНТ 2-Пловдив

ВЪВЕДЕНИЕ

....Първата световна война...Пета рота е Мъртвата рота, в която командирите се сменят на пет дни и жертвите са пет пъти повече от преброените и погребаните. Там смъртта застига и поета Дебелянов.

Филмът "Дебелянов и ангелите“ е паралелен документален разказ, който свързва поразяващия спектакъл на Драматичен театър - Пловдив с посещение до мястото на гибелта на поета и войник Димчо Дебелянов в Гърция.

През 1916 година 29-годишният подпоручик Димчо Дебелянов е командир на Пета рота от 22-ри Тракийски пехотен полк, когато е убит от ирландски войник. Неговите последни мисли от нощта - по спомени, писма и документи - сглобяват ужасната картина на истината в спектакъла "Дебелянов и ангелите", създаден по текстове от книгата "Слепият градинар" на Валери Стефанов.

Сценарият на пиесата е на Александър Секулов. Режисьор е Диана Добрева. Участват актьорите: Ненчо Костов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева

Наградите и признанието за "Дебелянов и ангелите" не достигат за преживяването от сцената на Драматичен театър - Пловдив.

Продължението е... на път. След 4 години театралният екип посещава лобното място на поета и пътува до Сидирокастро, някогашния Демирхисар, където Дебелянов гроб няма, но в съседство има общо гробище на загиналите войници от всички воюващи страни.

Действителността оставя без дъх изхода от войната. Остават вечни само думите на Поета.

"Дебелянов и ангелите"| Новини, БНТ2-Пловдив, Владислав Севов

Дебелянов и ангелите| Спектакъл на Драматичен театър - Пловдив

Драматичен театър - Пловдив - "ОДИСЕЙ"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад