Делян Добрев: Много е лесно да си в опозиция, защото не отговаряш за управлението

Предаване: Панорама, 03.12.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много е лесно да си в опозиция, защото не отговаряш за управлението. Загубихме изборите, заради негативната кампания. Говореше се за корупция, "мръсни" сделки без нито едно доказателство. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ в предаването "Панорама".

"Ние не искаме да се тегли дълг догодина, защото от четворната коалиция заявиха, че дефицитът ще бъде най-много 4,5 % дефицит. Това означава, че приходите в бюджета не стигат с едни 6-7 милиарда лева. През цялата кампания се говореше, че на година се крадат 8 млрд. лева и че новото правителство ще спрат тези кражби. Тоест ако имаш 8 млрд. лева, които ще се появят, защото ще се спрат кражбите, защо ще теглиш дълг, би трябвало да ти останат 2 млрд. Ето това е причината да искаме да няма дефицит догодина, защото парите очевидно ще ги има, след като се спрат тези кражби", коментира Добрев.

Делян Добрев каза още, че не обвързва изграждането на Балкански поток със загубата на ГЕРБ на изборите.

"Ако сме се провалили в някой поток е, че не можахме да изградим 12 години гръцката връзка", каза той.

"Крайният срок за изграждането на този конектор е 31 декември т.г. Наистина го признавам това като грешка и още преди 4-5 години казах, че ръководството на тази кампания трябва да се смени, защото нищо не се случва. Не е готова връзката, в последните 6 месеца не е напреднала, а ние от 8 месеца не сме управляващи. Надявам се на 1 януари да е готова. Имат късмет управляващите, защото ние сме подготвена опозиция и ще им посочваме всяка една грешка. Ние ще следим дали на 1 януари ще започнат да санкционират изпълнителя. Ще следим дали ще бъде увеличена цената на този договор, защото това по българското законодателство е забранено", допълни Добрев.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" коментира, че три пъти е отказвано до момента на изпълнителя увеличение на цената по договора, както и че от 1 януари ще започнат да текат глоби по 90 хиляди евро на ден.

"Крайно време е да спрем да говорим с фразите от предизборната кампания, а да се заемем с решаване на проблемите. Имаме здравна криза, която води след себи си икономическа криза, бизнесът е пред фалит, защото помощта от държавата от 110 лв. свърши", заяви още Делян Добрев.

Осем месеца не видяхме доказателства за нито едно от обвиненията към нас, коментира още Добрев.

Добрев заяви, че договорите, прекратени от служебното правителство за изграждането на магистрала "Хемус" може да са окаже, че са ощетили държавата.

"Има договорена сума на километър, която ще е много по-ниска от тази, която евентуално вие ще договорите. Договорени са определени километри, платени са аванси, тези договори са прекратени и авансите са прибрани. Догодина ще направят поръчка за 3 млн. лв. на километър, тогава някой ще потърси ли отговорност защо държавата се ощетява с 1 млн. лева за километър. Ако не се случи, ще призная, че съм сгрешил", заяви Делян Добрев.

Асен Василев отговори, че дори не са били възложени строителни дейности.

Добрев каза още, че забавянето на строежа на магистралата ще има икономически ефект.

Вижте целия разговор във видеото.