Делян Добрев: В Плана за възстановяване се предлага проблемите в енергетиката да бъдат решавани с батерии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не одобряваме промените в сектор „Енергетика“ от Плана за възстановяване, който трябва да бъде внесен в Брюксел. Това коментира в "Още от деня" депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

„Всичко ни смущава и нищо не одобряваме. Не защото сме опозиция, а защото се предлага проблемите в енергетиката в България да бъдат решавани с батерии. Това е изключително несериозно. Те не са по-различни от батериите в дистанционното, само че са сложени в по-големи кутии и са навързани една за друга. За милиарди левове ще си купим батерии, които като им свърши животът, ще дадем още много пари, за да ги рециклираме“, заяви Добрев.

„Има много други проекти, които ги имаше в първоначалния план и които бяха извадени. Защо? За да се вкарат тези батерии“, допълни той.

И посочи:

„Нашата информация е, че е имало среща в Министерството на финансите с участието на вицепремиера и финансов министър, на която е присъствала частна фирма, чийто бизнес е с батерии. Те правят фотоволтаици с батерии“.

По думите му „проектният фиш е написан с участието на тази частна фирма. Т.е. тя не само заделя парите, но и създава правилата, по които после тези пари ще се изразходват“.

„Ние знаем, че тази фирма е участвала при писането на плана, че тя е предложила заделянето на парите, че участва в разработването на критериите, с които после ще се усвояват тези средства“, каза Добрев.

Според него вместо батерии, е трябвало да продължат проектите за енергийна ефективност, вкл. на многофамилните жилищни сгради. Също така в първоначалния план са били заделени средства за замяна на въглищата с газови турбини.

„Цяла Европа е зависима от руския газ, не само България. И цяла Европа инвестира в газови мощности, въпреки че е зависима. Ние трябва да намалим зависимостта, като дадем възможност за алтернативни източници. Нашето правителство взе решение България да участва като акционер в изграждането на нов терминал за регазификация на газ в Гърция“, коментира още Делян Добрев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад