Деница Сачева: Готвим се за победа на изборите

Предаване: Панорама, 12.02.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Разчитаме на добър резултат и на това, че ще получим мандат на управление. Това заяви в студиото на "Панорама" социалният министър Деница Сачева. На въпроса с кого би се коалирала ГЕРБ, тя заяви, че е рано това да се коментира, но със сигурност, винаги са успявали да намерят добрите баланси за политиките на управление.

Нашият акцент в момента е да овладеем кризата. За изборите е твърде рано да говорим, заяви Сачева.

Фокусираме нашите усилия да овладеем здравната система, ваксинацията, да имаме социално-икономически мерки и да действаме.

Вече трета седмица ние сме на 16-то място по смъртност в Европа, посочи Сачева. В момента намаме неоползотворени ваксини и предприехме разумен и балансиран подход, допълни министърът.

Да, ваксините не стигат, но в следващите седмици очакваме доставка на стотици хиляди дози и дори сме готови да започнем четвърта фаза.

Много малко бизнеси са затворени, имаме либерални мерки и непрекъснато разширяваме обхвата, подчерта Сачева. Каквато и да било компенсация не може да компенсира реалния подход, но ние имаме симетрия между цели ресурси - най-ниски данъци и най-ниска преразпределеителна роля на държавата.

Над 2 млрд. сме дали до момента на сектори като туризъм и транспорт, които са най-засегнати от кризата, обясни Сачева. По думите й, икономическите мерки ще продължат до края на септември, ако е необходимо, някои от тях биха продължили и до края на пандемията.

230 000 души са безработни в момента, със сигурност има хора, които не са регистрирани в бюрата по труда, но нямаме данни за срив, посочи категорично министърът.

Вижте целия разговор с Деница Сачева във видеото