Деница Сачева: С танкер по танкер проблемът с газа няма да се реши, трябва дългосрочен договор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очевидно правителството на Кирил Петков остави енергийния сектор в криза. Ако някой не е вярвал на нашата оценка, сега може да чуе същото и от служебното правителство - най-естественото е, когато един сектор е в криза, да се сформира кризисен щаб.  Това каза в студиото на “Още от деня” бившият социален министър Деница Сачева - член на Изпълнителнителната комисия на ГЕРБ.

Тя припомни, че не свое извънредно заседание на Изпълнителнителната комисия на ГЕРБ призова служебния кабинет да обяви търг за дългосрочни доставки на газ, за да има по-голяма сигурност както за битовите потребители, така и за бизнеса, и може да се постигнат по-добри условия и по-добри цени.

“За нас е изключително важно за продължи диверсификацията - да имаме 100% диверсификация. Затова призовахме и да няма доставки на руски газ, но да няма и посредци”, отбеляза Сачева и определи обявения от служебното правителство търг за краткосрочни газови доставки като стъпка в правилна посока, въпреки че “краткосрочните договори няма да решат проблема, който се очертава да продължи поне две години”.

Според нея “Кирил Петков е майстор на политическото плацебо”.

“Той може да твърди, че са договорени тези доставки, но аз вярвам повече на служебното правителство, което много ясно заяви, че е получена оферта, която е изтекла ва 28 юли… Кирил Петков твърди, че са договорени всички количества и е въпрос вече само на технически подробности. Но нещата все още са на ниво оферта и това научаваме от настоящото правителство”, обясни Сачева.

По думите ѝ проблемът с доставките на газ “с танкер по танкер няма да се реши”.

“Ние сме за 100% диверсификация, защото независимо добрите цени, които се предлагат от “Газпром”, от договора, който имаме в “Газпром”,  “Газпром” се използва за външна политика от Руската федерация и по тази причина ние смятаме, че не можем да бъдем поставени в ситуация, в която непрекъснато да зависим от политическите решения. Затова сега моментът е подходящ за дългосрочен договор с хоризонт поне от 2 години, за да осигурим доставките, а не отново да преговаряме месец за месец и танкер по танкер”, отново подчерта Сачева.

Какви теми още коментира тя вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад