Деница Сачева: Търсим само решения на проблемите, а не мълчалива подкрепа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мерките, за които днес сме взели решение, укрепват системите, които осигуряват в момента сигурност и се грижат за здравето и благосътоянието на хората, каза в "Още от деня" социалният министър Деница Сачева. И подчерта, че усъвършенстват непрекъснато икономическите мерки, които трябва да достигнат до фирмите и до конкретните сектори. В следващите дни ще продължат да обсъждат нови пакети от мерки, които са за последните месеци от годината.

"По отношение на ДДС отново ще има срок и ограничения, така че не се върви към диференцирана ставка на този етап", поясни министър Сачева.

Тя отрече протестите да са повлияли при отпускането на тези сериозни суми днес и заяви, че всяка мярка се основава на конкретни данни и показатели. За пенсионерите са взели решение въз основа на развитието на пандемията, която според СЗО е от най-тежките и е било напълно логично да потърсят решение за подкрепянето им. Това е целева подкрепа за всички пенсионери - по 50 лв. в рамките на следващите три месеца, подчерта социалният министър и поясни, че са готови при необходимост да удължат мярката.

"Уважаваме свободата на изразяване на мнението на всички, ние уважаваме протестите, но свободата върви с отговорността. Нека си даваме сметка, че освен хората, които са на улицата, има и много други хора - това са работещите хора, това са безработните, това са собствениците на компании, пенсионерите, семействата с деца - те търсят отговори, имат нужда от решения, а нямат нужда от оставки", каза Деница Сачева.

Социалният министър подчерта, че търсят само решения на проблемите, а не мълчалива подкрепа на пенсионерите, безработните. Решен е дефицитът на средствата за лични асистенти, за който беше известно, даде пример тя.

Днешните мерки обхващат 2 112 000 пенсиионери, за безработните се увеличава помощта за тези, които са на минимално обезщетение - вместо 9 лв., на ден ще получават 12 лв., както се удължава и срокът за получаване на помощта. "26 000 са хората на минимално обезщетение и нашите очаквания до края на годината са, че към тях ще се добавят 33 000 души", съобщи министър Сачева. Има динамика в пазара на труда, но все още повече са тези, които намират работа, отколкото губят, заяви тя.

"Обсъждаме нови действия" - така отговори министър Сачева на въпрос за нови ремонти на кабинета.

Какво още каза Деница Сачева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад