Десислава Атанасова, ГЕРБ: Посланик Митрофанова няма има място на първата сесия на 48-то Народно събрание. Разговори за правителство не са започнали

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Становището на парламентарната група на ГЕРБ е, че руската страна е агерсор във войната с Украйна и с това разбиране първи искахме да окажем военна помощ на Украйна, първи поканихме украинския посланик в нашата централа на разговор, първи внесохме декларация в 47-то Народно събрание да обявим руската държава за агресор и категорично не смятаме, че посланик Митрофанова има място на първата сесия на 48-то Народно събрание", заяви в "Още от деня" Десислава Атанасова от ГЕРБ, избрана за депутат в 48-то Народно събрание. И отбеляза, че вероятно попадаме в юридически лабиринт, защото поланик Митрофанова не е отзована от Р България, не е обявена за персона нон грата, не сме скъсали дипломатически отношения с Руската федерация, но това е ценностен избор.

"Ние от ГЕРБ категорично заявяваме, че подкрепяме Украйна, осъждаме агресията на Руската федерация, особено в контекста на нападенията над мирни жители и над украински градове и цели, които не са военни, през последните няколко дни", подчерта Десислава Атанасова.

От социалните мрежи е разбрала, че от БСП и "Възраждане" са изразили противно на тяхното становище.

На въпрос какво ще е поведението им, ако посланик Митрофанова присъства на откриването на парламента, Атанасова посочи, че "нейното отсъствие ще бъде по-добре за изобщо отношенията между двете държави". И отбеляза, че администрацията на НС трябва да вземе това решение, защото не са сформирани все още парламентарните групи, няма клетва на депутатите.

По въпроса за бъдещо правителство Десислава Атанасова припомни, че са разговорите ще бъдат модерирани от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, хора с опит при справяне с кризи, и биха могли да ги проведат с всички парламентарно представени партии и да търсят консенсус. Разговорите все още не са започнали, ще започнат, след като се конституира 48-то Народно събрание.

Какво още каза Десислава Атанасова вижте във видеото.
 

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад