Диалогът между първите политически сили преди лидерската среща - коментар на Наталия Киселова и Любомир Стефанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миналата седмица в рамките на консултациите беше поискано време и вероятно това е причината държавният глава да им даде тази възможност, за да се види дали политическите сили са искрени. Удължителният закон за прилагането на бюджета от миналата година изтича в края на май, затова е редно да се захванат първо с бюджета. Това каза в студиото на "Още от деня" конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Според политолога Любомир Стефанов президентът този път "се опитва да играе малко по-благ и не толкова напорист".

"На всички прави впечатление, че доста директно влезе в политическия процес и влияе на политическия живот на партиите. Той просто използва сивите зони в българската Конституция и ги уплътнява със собственото си присъствие", добави той.

По думите му "ще видим някакво по-умерено разгъване на сроковете, но в микакъв случай като предния път". Напълно ясни са приоритетите на президента - на първо място извежда бюджета и причините за това са повече от основателни, каза политологът и отбеляза:

"Но не е единствено бюджетът и тук е моментът партиите да допълнят списъка защо им трябва време."

Доц. Киселова припомни, че президентът заяви по време на консултациите, че няма да бъде активен в посредничеството между парламентарните групи.

"Господин Борисов добре схвана намерението и в затова утре започват преговорите в рамките на Народното събрание. Така че ГЕРБ ще води своите консултации", прогнозира тя.

Не е ясно кои лидери ще се яват на срещата, заяви Любомир Стефанов и продължи:

"Това са две коалиции, в които има доста знакови лица. Искам да видя кои хора застават от двете страни. Протоколната снимка за медиите ще бъде много знаково - случи ли се от там нататък, когато се затворят вратите, могат, освен да си подават ръце, и да се разменят думи. Да, възможно е да стане нещо - то може да е само едно, ако е продуктивно, и това е консенсус как да излезем от кризата - икономическата, външнополитическата и т.н."

Трябва да има два плана, според които да се работи, заяви доц. Киселова:

"Първият план е сериозна подготовка по законопроектите, които са важни - президентът намекна днес, че това са бюджетът и Шенген. В този смисъл, няма събота, няма неделя - мисля, че трябва да помислят за извънредни заседания както на комисиите, така и на пленарна зала. От друга страна е въпросът с правителството и онези органи с изтекъл мандат или непълен състав, за да може държавата, макар и бавно, да започне да възвръща нормалното си функциониране."

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад