Диалогът между политици и магистрати - има ли опити за провал на евентуална бъдеща коалиция?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нашата информация е, че се водят преговори за правителство с втория мандат, като министър-председателят ще е на ротационен принцип. Не разбирам и не одобрявам тази формула на властта, защото тя обезсмисля изборите. Това заяви в студиото на “Денят започва” журналистът от в. “Капитал” Йово Николов.

“Ситуация е патова, трябва да се направят някакви отстъпки. Специално за коалиция на “Продължаваме промяната - Демократична България” ще е странно да иска подкрепата на ГЕРБ, защото техните избирателите гласуваха за тях, за да премахнат корумпираното управление на ГЕРБ”, отбеляза той.

По думите му през последните две години Бойко Борисов е успял да извади партията от изолация и започнат преговори с “Продължаваме промяната”.

“За него е изключително важно - на това сме свидетели в продължение на месец, а и на предишните избори, да направи коалиция с “Продължаваме промяната - Демократична България”, защото по този начин той чисти шлаката от себе си, от ГЕРБ и управлението на ГЕРБ”, добави Николов.

За доц. д-р Христо Христев - преподавател по право на ЕС в  СУ “Св. Кл. Охридски”, събитията в съдебната система следват “логиката на патологията, която съществува в съдебната система и в частност - прокуратурата”.

“Дефицитите, които има в увредбата на прокуратурата, проблемите, които се оформиха въз основата на тези дефицити, се появиха и се развиха през дълъг период от време, водят до това, което наблюдаваме като много грозен конфликт между главния прокурор, заместника на главния прокурор, заместника на заместника на главния прокурор. Не мога да кажа, че е налице някаква инстуционална логика”, коментира той.

Случващото се малко или повече е тежка фаза на криза, за да не кажа разпад, на правовата държава в България, подчерта доц. Христев и допълни:

“Мисля, че ние отдавна копаем дъното и не знам къде очакваме да стигнем. Дали шокът от конфликта, който избухна в рамките на прокуратурата и ВСС, ще позволи да протекат някакви очистващи процеси предстои да видим. Сега наблюдаваме окопна война между фигури, които са много високо в статуквато на съдебната власт, която потвърждава проблеми, които от години има в събедната власт и в частност в прокуратурата.”

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад