Диана Ковачева: Хората с увреждания стават заложници на една неслучваща се реформа в ТЕЛК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не е редно, абсурдно е хората с увреждания да стават заложници на една неслучваща се реформа в ТЕЛК. Това каза в "Денят започва" Диана Ковачева, национален омбутсман на България. 

"Още през октомври сезирах здравния министър с проблема да несправедливата методика, при която се взема предвид само водещото заболяване, а останалите, които са не по-малко тежки, остават пренебрегнати и неглижирани. И по този начин хората са ощетени", заяви тя. 

По думите й наредбата е минала обществено обсъждане и нищо не пречи тя да бъде приета на Министерски съвет и така да бъде въведена една по-справедлива методика за оценка на състоянието на хората с увреждания.

Диана Ковачева съобщи, че вчера депутатите са приели с пълно мнозинство предложението за удължаване на ТЕЛК решенията, което означава, че всички разбират сериозността на проблемите и добави, че е важно хората да бъдат информирани, че режимът се променя, има вече срокове, които хората с увреждания трябва да знаят.

Омбутсманът коментира и някои общински наредби, които нарушават правата на гражданите и даде пример, че много общини в България съкращават с наредби срока за подаване на декларации за определяне на такса смет, което е в противоречие със Закона за местните данъци и такси.

По отношение на картите за градски транспорт в София, Ковачева заяви, че някои от проблемите са поставени за обществено обсъждане, но остават и много други нерешени въпроси.

Подробностите по тези теми вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад