Дидие Рейндърс: В България има подобрения, но има много реформи, за които е необходимо приемането на ново законодателство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дидие Рейндърс - еврокомисар по правосъдието пред кореспондента на БНТ в Брюксел по повод доклада за върховенството на закона.

БНТ: Комисар Рейндърс, какви са притесненията и препоръките ви към България?

“Има много реформи, за които е необходимо приемането на ново законодателство в парламента. И разбира се, с непрекъснатите избори през последните 3 години, беше много трудно да се постигне прогрес. Ако е възможно сега да има по-стабилна ситуация, тогава и парламентът ще може да приеме необходимите закони. В доклада ще видите препоръки, каквито имаше и миналата година, но сега наистина е много важно парламентът да работи и приеме необходимите закони”.

БНТ: Споменахте политическата нестабилност. Трудна ли беше комуникацията Ви в властите в България през последната година?

“По време на политическа нестабилност е много трудно да се наблюдава ситуацията, но все пак има някои подобрения. Сега сме в диалог с новото правителство и нашето послание към новите власти е: Време е необходимите закони в парламента да бъдат приети. Това е възможно, разбира се, ако политическата ситуация в страната се стабилизира. България не е единствената страна-членка, в други държави също е имало моменти на политическа нестабилност, но сега се надяваме на политическа стабилизация в България”.

БНТ: Някои европейски лидери като Марк Рюте обвързват приемането на България в Шенген с върховенството на закона. Какво бихте им казали?

“Напълно разбирам различните анализи в държавите-членки за ситуацията. Но това, което е важно за Европейската комисия е, че Шенген е нещо напълно различно от Механизма за сътрудничество и проверка или пък от Доклада за върховенството на закона. Този доклад се отнася за всички 27 държави и ние имаме забележки и притеснения за ситуацията в много държави. Това, което е важно, е да бъдем сигурни, че държавите изпълняват всички задължения, свързани с Шенгенската система и конкретно контрола на границите. В случая с България, ние от ЕК, сме заключили, че това е направено. Имаме много добро прилагане на всички правила, затова препоръчваме вратата на Шенген да бъде отворена. Бих искал различните лидери да направят същото, да анализират ситуацията във връзка с правилата, а не по отношение на всякакви други неща”.

БНТ: Кога ще бъде окончателно премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка?

“Ние спираме процеса по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е решението, което сме поставили на масата, но дори и без този Механизъм, ние ще продължим да работим в рамките на Доклада за върховенството на закона и ще продължим да наблюдаваме и оценяваме ситуацията в България, както и в останалите 26 държави от ЕС”.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад