Димитър Делчев, ДБГ: Ние ставаме по-неконкурентоспособни отпреди кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Партия "Движение България на гражданите", която е част от партньорска мрежа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, поиска оставката на министъра на  труда и социалната политика Деница Сачева.

Получихме множество сигнали, че обещаните помощи от 24 лева на ден за служители в затворени от държавата предприятия, които са в неплатен отпуск, не се получават, изтъкна като причина Димитър Делчев, лидер на Движение „България на гражданите“.

„Това, че Деница Сачева твърди, че всичко е изплатено, трябва да бъде доказано с факти и цифри. Това, което ние установихме, е, че от програма за 50 млн. бяха одобрени 20 млн. лева, но бяха изплатени едва между 500 хил. лева и 1 млн.“, каза още Делчев.

„Статистиката показва, че обещаните помощи не се изпълняват. Вчера един от ръководителите на една от работодателските асоциации каза, че от месец март миналата година до този момент нито една средна компания не е получила от обещаните между 50 и 150 хил. лева помощи. Нито една малка фирма дори не е одобрена. Помощи не се изплащат. Българският бизнес не получава подкрепа в тези трудни времена и резултатът е, че е на път да фалира. Ние ставаме по-неконкурентоспособни отпреди кризата“, коментира Делчев.

ЕС предложи помощ за държавите за т.нар. фиксирани разходи на компаниите. Българската държава можеше да започне да покрива фиксираните разходи на различните компании. Не го направи. Българската държава можеше да освободи от осигуровки или от такса смет тези бизнеси, които не работят. Не го направи. За българската държава е много по-важно да изплати на 1 януари 30% увеличение на заплатите на държавните чиновници. Това е нейният приоритет, защото Бойко Борисов лежи на техните гласове, докато хората, заети в частния бизнес, са на последно място, посочи още лидерът на ДБГ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад