Димитър Димитров: В понеделник започва регистрацията на партиите за изборите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съставът на ВАС, който е гледал делото и е отменил заличаването на ПП "Атака" от коалицията "Обединени патриоти", е определил, че само трите партии могат солидарно да представляват тази коалиция. Това заяви в "Още от деня" говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Той обясни, че в закона е ясно отбелязано как се създава коалиция и как се регистрира, но не е регламентирано точно как се разваля такава.

Що се отнася до регистрацията на "Обединени патриоти" в ЦИК, коалицията има клауза в споразумението си, която включва консенсуса като начин на взимане на решения, така че партиите ще се разберат помежду си.

В понеделник започва регистрацията на партиите за изборите, съобщи той.

Димитров коментира решението на ЦИК от 27 януари, според което наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията, като подчерта "трябва да има равнопоставеност. Определянето на някакви предпочитания към случайни или импровизирани имена не би било в хармония с реда, който трябва да съществува при изборите".

Той беше категоричен, че правилата за изборите трябва да третират всички еднакво и по отношение на двете политически формации, които изразиха протеста си във връзка с решението на ЦИК, Димитров даде пример с партията на Слави Трифонов, която е била регистрирана след като е променила името си.

"Предполагам, че ако възникнат някакви спорове, те отново ще бъдат решавани в съда", каза говорителят на ЦИК.

Договорът за машините все още не е сключен, но повечето от условията са уговорени. "Имаме уверението, че машините вече са в Европа, което означава, че доставчикът не е избрал морски маршрут заради ковид, а най-вероятно въздушно карго. Още не е ясно на кое летище са, но скоро това ще стане ясно. 10 февруари е условната дата, след която първата пратка от тях трябва да бъде в София", отбеляза Димитров.

Банков е проблемът, поради който все още не е сключен договорът. Той увери, че договорът ще бъде изпълнен в цялост, както е изготвен.

Техническото обслужване и промяната на софтуера за президентските избори ще бъде отговорност на доставчика, обясни Димитров. Обучението за използването на членовете на комисиите ще бъде направено и посредством телевизиите. Гласоподавателите ще могат да разчитат на подкрепата и обяснението на комисиите.

По отношение на видеонаблюдението той подчерта, че такова не може да бъде осъществено в рамките на изборния ден. Краят на изборния ден, по думите му, е безсмислено да бъде заснеман. "Маркерите на бюлетините, които ги правят невалидни, трябва да се снимат много отблизо. Да не говорим за разпечатките от машините. Нали знаете, че ще има двеста-триста имена върху една такава разпечатка? Какво може да се заснеме?"

Димитров заяви, че ако застъпниците или наблюдателите решат да снимат нещо в продължение на изборния ден, най-вероятно това ще бъде определено като нарушение. Снимането на територията на секцията не е било позволено никога.

Възнагражденията на секционните комисии, в които са около 80 000 души, ще бъдат увеличени с 12 или 15 лева, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад