Димитър Гърдев: Няма промяна в българската позиция за Северна Македония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Очакванията за продължителна война бяха доста мъгливи, мислехме, че с усилията на международната общност този конфликт ще бъде поне замразен и затова бяха настанени (бежанците) в тези бази", каза в "Още от деня" Димитър Гърдев, председател на Комисията по външна политика в 46-то Народното събрание, ПП на ИТН.

Обстановката е променена, навлизаме в летния туристически сезон, преместването на бежанците среща неразбиране. 

Според Гърдев това е екстраординарна ситуация и изисква действия според обстановката. 

Войната се води вече 100 дни, целите на войната се промениха бързо и в негативна насока, отбеляза експертът. По думите му очакванията на президента Путим за "блиц криг" в началото са претърпели неуспех и затова се е наложило стесняване на фронта, изтегляне на войскови подразделения от Киев, промяна на тактиката. 

"Това са ситуации, в които се действа екстраординарно. Никой не е предполагал такива пакети санкции, те тепърва се приемат, всяка една държава наглася своята икономика спрямо новите условия. Проблемите не са само пред България", подчерта Димитър Гърдев. 

И отбеляза, че никой не може да бъде обвиняван, че не е взел предварително всички необходими мерки. В обществото и в правителството по тези въпроси има консенсус.

По отношение на Северна Македония печелившият ход на страната ни е да се говори с единна позиция. Никой не се е изказал за промяна на позицията, това са само медийни публикации, отбеляза Гърдев. И подчерта, че промяна на българската позиция няма.

Вижте цялото интервю.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад