Димитър Гърдев: Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени в европейски контекст

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма промяна в позицията на партията по темата Северна Македония. Позицията на България остава върху една основна и сериозна база – декларацията на 44-ия парламент, рамковата позиция на Министерски съвет и позицията на БАН. Това коментира експертът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев.

„Остава позицията България да има гаранции. Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени – в един европейски контекст. Македонското общество, техният парламент, трябва да бъдат напълно готови за това, което представлява ЕС и основните базови ценности, а именно – защитата от дискриминация. Второто – запазването и защитата на човешките права“, обясни той.

Според Гърдев, когато се говори за взаимоотношенията със Северна Македония, това са взаимоотношения между партньори и няма форма на натиск. В този смисъл поставените въпроси от г-н Трифонов са абсолютно релевантни и нормални, уточни Гърдев.

„Няма никаква промяна и никакви притеснения в коалицията по темата за Република Северна Македония. Коалицията гледа в една посока по темата за Северна Македония“, категоричен е Гърдев.

Той разясни, че не трябва да има никакво преподписване на договора за приятелство, а категорични гаранции за спазване на правата на българските граждани в Република Северна Македония.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад