Димитър Манолов: КТ "Подкрепа" няма да организира протести за парите във висшето образование

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Отнякъде трябва да се тръгне за качеството на висшето образованието. Може би по този път, по който сега се върви - нека първо да осигурим финансирането и после срещу него да поискаме обратно резултати, е по-добрият", отбеляза в "Денят започва" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му стъпките са три. Първата е, че средствата, които трябва да бъдат преведени на университетите, са съобразно Закона за бюджета, но не бяха преведени, вече са преведени - 39 млн. лв. Договорили са се с правителството да бъдат осигурени още 40 млн., с които ще бъдат увеличени заплатите на непреподавателския състав, както и на някои от по-високите академични длъжности. Ще има и увеличение на стипендиите на докторантите с около 400 лв.
Третата стъпка е съгласно промените в Закона за висшето образование, които влизат в сила от април тази година и са приети след Закона за бюджета за 2024, договорено е с политическите партии те да предприемат мерки до 30 юни да бъдат направени съответните законови промени средствата да бъдат обезпечени - споразумение, което ангажира следващото Народно събрание, че тези средства ще бъдат намерени.

Манолов беше категоричен, че от "Подкрепа" няма да има организирани протести, запазват готовност за такива само за споразумениеята с политиците, докато те не изпълнят ангажимента си по тях.

Как коментира президентът на КТ "Подкрепа" въпроса с пенсиите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад