Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на райски газ на непълнолетни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид или райски газ на лица под 18 години. Това съобщи в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на икономиката Димитър Маргаритов - бивш председател на КЗП.

"Установихме, че това е въпрос на живот и смърт, защото употребата на "райски газ” е придобила епидемични размери, особено сред по-младите хора, и най-вече сред подрастващите", подчерта той.

Маргаритов отбеляза, че има доклади у нас и в чужбина, които са категорични, че употребата на големи количество от това вещество води до трайни увреждания на здравето, риск за живота, за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка.

“От днес КЗП масирано извършва проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството, за продажбата на това вещество като първата стъпка за спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата", каза още заместник-министърът.

По думите му тази заповед ще може да се издаде по време на проверката. От нея следват две неща - инспекторите ще вземат мостри от артикула за проверка в лаборатория, която да установи дали конкретното вещество е опасно за здравето, и задължаването на търговците да представят оценка на риска, с което да докажат, че продуктът, който предлагат, е безопасен.

Успоредно с първите екстрени мерки е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, с който към алкохола и цигарите се забранява продажбата и на диазотния оксид - райски газ на лица по 18-годишна възраст, съобщи още заместник-министърът и допълни:

“Надявам се, че ще има разум и воля. Усложнява се обстановката, меко казано, но трябва да проявим отговорност, защото това е изключително сериозен проблем.”

Какво още каза Димитър Маргаритов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад