Димитър Стоянов: България няма възможност да предоставя  тежко въоръжение на Украйна, докато не  се намерят заместващи платформи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма нищо тайно в това, че посетих Украйна. Още в началото на декември беше планирано работно посещение на министър Резенков в България, тъй като бях отправил покана към него. Поканата беше свързана с взетото решение на НС от 3 ноември за намиране на т.нар. заместващи платформи при предаване на въоръжение на украинската страна. По съвсем обективна причина – войната, Резенков не успя да посети България и съответно отправи покана към мен. Най-вероятно тайнствеността, която се получи около посещението ми в Украйна на 19 декември, е поради мерките за сигурност, които бяха предприети от украинската страна. Това изясни в „Още от деня“ министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Стоянов посочи, че основните теми, които са се коментирали по време на разговорите, е това от какво въоръжение се нуждае Украйна, какво може да предостави евентуално България и от къде може да получат заместващи платформи.

„От Украйна поискаха това, което се знае от цялата българска общественост, а именно ракетни комплекси, боеприпаси и т.н.“, добави той.

По думите му България няма възможност да предоставя  тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намери съответно заместващи платформи, а към този момент такива няма.

„България предоставя въоръжение на Украйна без решение на НС доста отдавна – това е самата истина. Това, че боеприпасите не стигат директно до Украйна, е ясно на всички. Предишното правителство могат да го отричат колкото искат“, заяви Стоянов.

Но той уточни, че българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а само това, което НС е решило и утвърдило като списък.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад