Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Турция е основен фактор в региона. От една страна поради това, че от страните членки на НАТО единствена разполага със сериозни военни възможности в Черно море. От друга страна поради това, че Турция и президентът Ердоган имат желание и играят съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата през последните дни в Черно море, каза ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

През последните години НАТО подцени важността на Черно море. Русия даваше ясни заявки, че желае да постигне по-голямо влияние, насищайки Черно море с допълнителни морски единици. На този фон НАТО не можа да компенсира това руско присъствие. И в момента сме изправени пред нелицеприятна картина – Русия има сериозно превъзходство в Черно море, посочи той.

По думите на Гяуров от началото на конфликта в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия. Морският флот на България и Румъния не е действително боен, по-скоро е патрулен, обясни Гяуров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад