Димо Гяуров: Трябва да признаем, че не си написахме домашното за Шенген в много аспекти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отново останахме извън Шенген. Аргументите срещу влизане в това пространство са на Нидерландия и Австрия. Какво се очаква от нас, за да можем следващата година да бъдем членове на Шенген? Димо Гяуров, експерт по международни отношения и отбрана, и Димитър Гърдев, бивш председател на комисията по външна политика в 46-то НС, ком,ентираха темата в "Денят започва".

"Въпреки че съм съгласен с онези, които твърдят, че има голям субективизъм в становището и на Нидерландия, и на Австрия, трябва да си признаем, че ние не си написахме домашното в много аспекти - и по отношение на външнополитическите ни усилия, и по отношение на онова, което трябваше да направим и да покажем на европейците по отношение на сигурността на границите и всички онези процедури, които са свързани с миграцията на чужденци - от границата, през центровете, регистрациите. Някак си отвън погледнато тази работа остана недовършена", каза Димо Гяуров.
 
И на въпрос за нашата техническа готовност за членство, той посочи, че ни противопоставят тези 75 000 нерегистрирани мигранти в Австрия, за които се знае през кои граници са преминали - със сигурност голямата част не са преминали през България, има маршрут през Гърция, Македония, Сърбия, през Черна гора, през Хърватия, която има огромна морска граница.

"На мен ми се струва, че както с казуса Северна Македония, ние нямахме стратегия за популяризиране на позицията и конкретни стъпки за нейната реализация. Аз съм напълно съгласен с ген. Гяуров, че имаме големи проблеми, но те не са само при нас. И тук е въпросът, че трябваше още тогава всички такива проблеми да бъдат индикирани и да се търси активно помощта на ЕС, защото ние сме външна граница - ние сме в Шенген, ние изпълняваме всички изисквания и задължения, но не се ползваме с привилегиите", заяви Димитър Гърдев.

Той подчерта, че държавите, които са ни спирали, са били повече - и Швеция, по едно време и Унгария, Германия...

Вижте целия анализ на двамата във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад