Днес тръгва по кината „Засукан свят“ на Мариус Куркински

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес тръгва по кината филмът на Мариус Куркински - "Засукан свят" по разказ Николай Хайтов. Гости в "Култура.БГ" са Иван Тонев – оператор и продуцент и Мариус Куркински, режисьор.

Филмът е за историята на един обикновен българин от 20 век. Героят изначално е поставен в неравностойно положение - без право на избор и преминава през всички трагични и радостни събития от 20-ти век.

Куркински сподели: "Свързвам филма с нещо много лично и скъпо, тъй като през 20-ти век са минали животите на моя баща и дядо, също и младостта ми. Посветил съм филма на бащинството, синовничеството от носталгия, че един човешки живот може да бъде изживян, както техния".

Мариус изясни, че е държал да проведе линия за откриване на вярата у един човек, който не е просветен порождение от родителите му. Това го е постигнал чрез всичко, което се случва на героя. Целта е била да го провокира да проумее, че няма друг избор освен вярата.

Тонев допълни: "Мисля, че има нещо специфично за филма. Той не променя света, но по някакъв начин го прави в достояние на публиката в един емоционален план, който му помага да го разбере и да намери вярата за себе си.Тази вяра, която ще провокира мотивация за живот".

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад