Доц. Атанасов: НСИ трябва да обръща все по-голямо внимание на съвременните информационни системи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият председател на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов припомни в "Денят започва", че НСИ е една от най-старите институции в страната - на 142 години и с традиции. 

"Това, което може да се надгражда в бъдеще е, че съвременната статистика обръща все по-голямо внимание на съвременните информационни системи. Това е едно от направленията, в които смятам, че трябва да се работи в бъдеще", заяви доц. Атанасов. 

И посочи, че приоритет за него е и сътрудничеството с всички важни държавни институции, както и с медиите, висшите училища и всички други потребители на информация. 

"Има два подхода, с които се събират данните. Първият подход е със специално организирано наблюдение, каквото, например, беше преброяване на населението, където лицата или фирмите трябва да попълват някакви въпросници. Вторият начин за събиране на данни е по административен път, т.е. данните съществуват под някаква форма в някаква друга организация и с накаква малка допълнителна обработка трябва да бъдат пренесени от едната институция в другата", обясни доц. Атанасов, 

Какво още посочи като приоритет за НСИ и работата му новият ръководител на статистиката ижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад