Доц. Борислав Цеков: Наблюдаваме процес на африканизация на българската политика, има междуплеменна война за взаимно унищожение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наблюдаваме процес на африканизация на българската политика, защото това е африканският начин. Няма диалог за общото благо. Наблюдаваме междуплеменна война за взаимно унищожение. Не бива да се претупват промените в Конституцията, трябва да има широка дискусия". Това заяви докторът по конституционно право доц. Борислав Цеков в "Денят започва".

"Няма как да говорим за върховенство на конституцията без висшите конституционни органи да изпълняват свои основни правомощия, свързани с жизнено важни сфери на държавния, социалния и икономическия живот", каза той.

"Има тълкувателно решение на конституционния съд във връзка с инспектората, след което има и едно определение във връзка с ВСС. Там има много сериозна критика към НС като орган по избора, но се признава, че няма ефективен инструмент, с който НС да бъде принудено да си осъществи конституционно вменените задължения. Единственият начин да му се противодейства е да се приложи принципа на непрекъснатостта“, уточни адвокатът от Инициатива "Правосъдие за всеки" Емил Георгиев.

Според Емил Георгиев политическото мнозинство си е поставило за цел конституционните изменения и бюджета.

"След като се постигне консенсус е въпрос на политическа сделка, да има някакво последователност в избора на регулаторите", обясни той.

По думите на доц. Борислав Цеков регулаторните и контролни органи в държавата имат ключово значение за цели сектори.

"Комисията за защита на конкуренцията - огромно влияние, Комисия за защита от дискриминацията, също изключително важен орган", коментира докторът по конституционно право.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад