Доц. Георги Вълчев: Няма смисъл в момента да се пристъпва към преименуване на 24 май

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентът окончателно преименува националния празник 24 май. От „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” той става „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Заместник-ректорът на Софийския университет "Св.Климент Охридски" доц. Георги Вълчев вижда в това решение политически аргументи.

Всяка нация при своето създаване намира някакво събитие, което превръща в център на своята идентичност. Нашият елит през 19 век е в много сложна ситуация. Българите, търсейки кое събитие да се превърне в център на тяхната идентичност, намират най-доброто решение. Това е култът към светите братя Кирил и Методий и насищат този празник с гражданско съдържание. Той действително се превръща в празник на просветата, в празник на модерността. През този празник те се опитват да подчертаят цивилизационния принос на българите в миналото. Няма смисъл в момента да се пристъпва към преименуване на този празник, поясни доц. Вълчев.

Вижте във видеото целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад