Доц. Минкин: Епилепсията е сериозен проблем в световен мащаб

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От тази седмица НЗОК поема всички методи за лечение на епилепсия, в това число и имплант, който помага за намаляване на честотата на пристъпите при част от пациентите. По темата в студиото на "Денят започва" разговаряхме с доц. Красимир Минкин, директор на Центъра по епилептична хирургия в болница "Св. Иван Рилски".

Методът с импланта е въведен много отдавна по света. Още през 1988 г. е осъществена първата имплантация при хора, отбеляза доц. Минкин. Той допълни, че при пациенти, които не се повлияват от медикаменти, медицината има възможност с миниатюрен уред, подобен на пейсмейкърите, да промени епилепсията, като я направи по-лека и да намали честотата на пристъпите.

За първи път този метод се използва в България през 2003 г. инцидентно при трима пациенти, но след това около 10 години подобни имплантации не се правят.

"Причината беше, че нямаше център, който да го прави, тъй като имплантирането не се прави във всички неврохирургии. Пациентите предварително трябва да бъдат специално изследвани, да бъдат подготвени, да бъдат опитани по-ефективни методи и ако те не успеят - тогава да се пристъпи към това скъпо лечение, което не е най-ефективното, но е последната надежда за някои от пациентите", обясни д-р Минкин.

Той каза, че самата интервенция е лесна и не скъпа, но цената на импланта е около 40 000 лв.

На този етап от НЗОК са одобрени 10 пациенти.

Доц. Минкин не изключи възможността за злоупотреби поради цената на импланта, като подчерта, че към тази манипулаци трябва да се подхожда изключително само при хора с много тежка епилепсия, да им бъде направено изследване, което да отхвърли всички останали възможности, тъй като резективната хирургия, която е много по-евтина, е много по-ефективна и чрез нея може да се постигне пълен контрол на пристъпите при 70% от пациентите.

Имплантирането не се препоръчва при деца под 4-годишна възраст. "Обикновено се прави при пациенти от 4 до 40-годишна възраст", каза директорът на Центъра по епилептична хирургия в болница "Св. Иван Рилски".

Епилепсията е сериозен проблем в световен мащаб - около процент от населението на земята страдат от това заболяване. Центърът по епилептична хирургия е достатъчен за страната ни, подчерта доц. Минкин. "Успяваме да изследваме и оперираме тези пациенти, които са подходящи за такова лечение, тъй като, за щастие, тези около 15 000 страдащи от фармакорезистентна епилепсия пациенти в България, една част могат да бъдат излекувани с хирургични методи и да бъдат спрени лекарствата", допълни той.

Доц. Минкин каза, че заради пандемията лечението на пациентите е забавено с около два месеца, но това не е било съдбоносно за тях.

По думите му би било изключително рядко ваксинирането срещу коронавируса да е противопоказно при пациентите с епилепсия.

Вижте цялото интервю във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад