Доц. Наталия Киселова: Мандатът ще бъде връчен в разумен срок

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента наблюдаваме две сюжетни линии. Първата е стремежът между отделните парламентарни групи да заработят съвместно, а втората са преговорите за подкрепа на евентуално правителство. Нека им дадем време, призова в студиото на "Още от деня" експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Конституцията не е предвидила срок, в който президентът да връчи първия проучвателен мандат на кандидат, посочен от първата по численост парламентарна група. Но щом връчи мандата, ще текат 7 дни, в които той ще има възможност да предложи структура и персонален състав", обясни тя.

Според нея, "за да мине по-лесно правителството, е добре да се представи и програма за управление на правителството, за да има предвидимост за това, което можем да очакваме".

"Защото споразумение между парламентарните групи с една или няколко всъщност е лист хартия, който няма никаква правна стойност. Добре би било да има решение, с което да приемат програма за управление на правителството", допълни доц. Киселова.

Тя припомни, че има държави, в които преговорите преди връчването на първия проучвателен мандат са продължили с месеци.

"Теоритично е възможно да се случи и при нас, но мисля, че най-късно в началото на август мандатът ще бъде връчен", прогнозира експертът по конституционно право.

Какво още каза доц. Наталия Киселова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад