Доц. Наум Кайчев: Безспорно има влошаване на средата за нашите сънародници в РМС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наблюдава се ескалация в отношението на Скопие към нашата страна. Безспорно има влошаване на средата за нашите сънародници в Република Северна Македония. Това каза в студиото на "Денят започва" историкът доц. Наум Кайчев - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и заместник-съпредседател на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, в коментара си за затварянето на българския клуб в Битоля и заличиването на сдружението "Иван Михайлов" - Битоля, от Централния регистър на РСМ.

"Печално е, че беше използвана историята - името на Иван Михайлов, като някакъв повод за разправа с правото на нашите сънародници за сдружаване, на свободни убеждения, на права на човека - все основни критерии, които се очаква да изпълни една страна кандидат-членка на ЕС", отбеляза той.

Това е "една пристрасна, едностранна интерпретация на делото на Иван Михайлов", подчерта историкът и допълни:

"Въпроси с неговото време се използват като легитимация за забрана на правата на българите в РМС. Фактически той (Иван Михайлов - б.р.) е бил символ на борбата на македонските българи срещу денационализацията в кралска Югославия между двете световни войни - Югославия на Караджорджевичите, и по същия начин на титова комунистическа Югославия. И в двете Югославии българите са били преследвани и не са имали свобода на волеизвява."

Подобно рецидиви се виждат и сега в РМС, което не говори добре за реформите, които трябва да се извършат с оглед откъсването на страната това комунистическо, тоталитарно минало, обобщи доц. Наум Кайчев.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад