Доставят щадящите тестове за най-малките ученици в Пловдивска област

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учениците от 1. до 4. клас в Пловдивско се връщат в клас след тестване във вторник. В областта щадящите антигенни тестове бяха доставени днес. Единствено в общините Перущица и Лъки децата ще учат присъствено без тестване, защото заболеваемостта остава ниска.

Близо 40 000 антигенни тестове бяха доставени за Пловдивска област. До утре на обяд те ще бъдат разпределени.

Разчели сме ги да има за две тествания плюс малко резерв, като остава резерв в регионалното управление в зависимост от това колко още родители ще подадат може би ще имаме за още веднъж, след това ще очакваме отново организация за доставка или пък дай боже да се случи така че заболеваемостта да падне, каза Антоанета Кръстанова – началник на РУО-Пловдив.

Нито една паралелка няма да се върне към присъствено обучение в 34 учебни заведения. Сред тях са и училищата в квартал „Столипиново“. В Пловдив 74% от класовете ще се завърнат в час .

Има много училища, които са заявили на 100%, че паралелките от 1. до 4. клас ще се върнат да се обучават в училище присъствено. В училища като „Кочо Честеменски“ ще има и присъствено, и дистанционно обучение. До петък вечерта продължава набирането на декларации от родители, които искат децата им да се върнат на училище от вторник.

Аз изцяло бях ангажирана със сина ми и за мен, а може би и за други родители е много по-добре децата да се върнат по-бързо в училище. За нас е много по-важно те да имат комуникация помежду си. Присъственото обучение оказва много голямо влияние за социализацията на децата, каза Николина Бранкова – родител на третокласник.

Направена е организация по двама души да отговарят за всеки клас.

Децата ги викаме, които ще присъстват, в 7:30 в училище, изискването е 30 минути преди това да не са яли и пили водичка, след което ако има дете с положителен резултат ще бъде отделено, съпроводено от учител в специална стая, която се намира срещу лекарския кабинет, ще се информират родителите, които своевременно ще дойдат и ще вземат детето за повторна проверка вече, каза Теодорка Галенчева – класен ръководител в ОУ „Кочо Честеменски“.

В община Раковски, където имаше протест на родители срещу тестването и онлайн обучението, също ще се учи хибридно.

Те се съгласиха, че ще направят избор за децата си и ще предпочетат единия от двата варианта – дали да се върнат в училище чрез тестване или да останат вкъщи, допълва Антоанета Кръстанова – началник на РУО-Пловдив.

Най-нисък е процентът в Сопот, където едва 10 % от паралелките в начален етап са изявили желание да се върнат присъствено.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад