Драгомир Заков: Охраната на въздушното ни пространство е абсолютно гарантирана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българските граждани могат да бъдат наистина спокойни, че институциите работят активно по превенция на всички възможни рискове за страната. Това увери министърът на отбраната Драгомир Заков.

„Ние имаме самолети МиГ-29, но само половината от тях използваме за охрана на въздушното пространство. България охранява освен своето въздушно пространство, и въздушното пространство на НАТО. И няма как да предоставим на Украйна подобна техника, тъй като имаме ангажимент както по отношение суверенитета на България, така и по отношение суверенитета на пространството на НАТО“, каза министърът.

По думите му в Украйна има огромна необходимост и от хуманитарна помощ. И много държави се включват с хуманитарна помощ.

България вече изпрати голямо количество хуманитарна помощ, обсъждат се и варианти за още. В условията на огромна военна сила, която има срещу Украйна, понякога военната помощ не е решаваща, но хуманитарната може да спаси животи, обобщи Заков.

Министърът увери, че охраната на въздушното ни пространство е абсолютно гарантирана.

„Това, че България е в НАТО и ЕС в условията на такава криза, е най-големият гарант за сигурността на страната. Българската сигурност е гарантирана в рамките на колективната отбрана в НАТО и ЕС. Ние сме част от колективната отбрана, НАТО гарантира нашата сигурност, но трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към това, че българските въоръжени сили трябва да притежават способности, с които да могат да гарантират националната сигурност и отбрана в рамките на колективната отбрана“, изтъкна Заков.

Изненадата дойде от ирационалното решение да се започне война в момент, в който дипломатическата опция беше на масата. От страна на НАТО, съюзниците и ЕС, всички дипломатически опции бяха на масата. В такъв момент да се вземе решение за военна интервенция – това е ирационално решение, допълни министърът. Но не прогнозира какъв ще бъде развоят на събитията.

Първоначалният замисъл за блицкриг не се случи, защото украинците успяха да мобилизират изключителна подкрепа от т.нар. местни сили за самоотбрана. Русия категорично подцени Украйна. Путин изненада сам себе си, заяви Заков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад