Древни български хроники: "Из мъглата на вековете"

Пет века от историята ни остават в сянката на миналото. Разкази и легенди отварят нови страници в българската праистория.

Държава: България
Година: 2006
Времетраене: 58 минути
Древни български хроники: "Из мъглата на вековете"
За продукцията

Документална поредица

Режисьор: Димитър Шарков
Сценарист: Стефан Цанев
Оператор: Пламен Герасимов

Филмите от поредицата "Древни български хроники" представят преглед на историята по книгите на Стефан Цанев "Български хроники: 2137 г. пр. Хр.- 2007 г. сл. Хр".

Филмите съчетават документалистика с игрална възстановка на събития и герои. Снимките са в Балчик, крепостта "Баба Вида", Каварна, Преслав, Плиска и София. За пресъздаване на Константинопол са ползвани декори от Римски форум в Киноцентъра в Бояна.

"Български хроники" не е научен трактат, а поема, написана в библейски стихове, в духа на скандинавските саги, на древногръцките и древноримските епоси: емоционално и пристрастно, с гняв и възторг, през плач и смях – предизвикателството ми срещу скучно написаните академични истории се превърна в мисия: да напиша епоса на българския народ". Стефан Цанев

Древни български хроники: "Из мъглата на вековете"

Каква е непознатата история на древните прабългари, обитавали земите на днешна Монголия. Заради тях китайците строят Великата китайска стена, за да се отбраняват от своите съседи - хунобългарите. Разделени на племена, прабългарите се разселват в различни посоки на света - Египет, Индия, Апенините, поречието на Волга... Историците откриват следи от древните прабългари чак в Мексико.

Това, което Хан Аспарух основава и нарича България, е само една малка част от многобройното прабългарско наследство по света.

Разкази и легенди...

Откога датира началото на съществуването на българската държава? Още през 2137 г. пр. Хр. е имало българско царство на север от Китай. Съществува хипотеза за изграждането на Великата китайска стена, с цел да се спрат набезите на българите. Друга легенда разказва за първата и единствена жена на Александър Велики - българската царица Балкара. Епосите за Хан Кубрат и Хан Аспарух продължават с историята за изграждането на първите старопрестолни градове...

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад