Другият музей: Музей на котленските възрожденци

Съкровищата на възрожденския дух и познанието в Историческия музей в Котел

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 8 минути
Другият музей: Музей на котленските възрожденци
За продукцията

Документален филм

Сценарий: проф. Вера Бонева
Режисьор: Ралица Димитрова
Оператор: Пламен Герасимов
Продуцент: Б Плюс Филм


С подкрепата на Национален фонд "Култура"
С партньорското участие на Исторически музей - Котел

"Музей на котленските възрожденци" е филм от поредица "Другият музей".

"Другият музей" е инициативен проект за осветяване на по-непопулярни музеи в България. Тези скрити национални богатства са представени в кратки филми - с виртуален тур, образователен разказ и модерни технологии за лесно запознаване на широката аудитория.

"Музей на котленските възрожденци"

Историческият музей в Котел е приемник на първата музейна сбирка в града от 1937 г. Фактическото му учредяване е през 1960 година като Музей на Възраждането. Първата постоянна експозиция е отворена за посетители през 1967, в емблематичната сграда на Галатанското училище. Повратен момент в развитието е 1981 година, с откриването на новопостроения Пантеон на Георги Стойков Раковски и с постоянна експозиция "Котленски възрожденци". С модерна архитектура и с рядка историческа сбирка Музеят в Котел се явява ценно средище на паметта и историята.

ФИЛМЪТ

Град Котел се намира в пазвите на Стара планина, в местност с формата на казан, откъдето идва и името му.

Народната песен свидетелства, че "Котлен го сабя не сече, куршум го не лови, огън не гори". Дори след големия пожар през 1894 година, който почти го унищожава, градът бързо се възстановява в началото на ХХ век, със своята стара атмосфера и с възрожденския си дух.

В Котел има три училища - Девическо, Мъжко и Голямото школо, наречено Котленската академия.

Много бележити личности от различни епохи са родени тук - Стефан Богориди, Петър Берон - врач в Крайова, Врачанският епископ Софроний, Архимандрит Неофит Бозвели.

Мемориалният комплекс е разделена на четири зали - Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери.

Особено голяма в Котел е почитта към политическия предстоятел на Националната революция - великият Г.С. Раковски, чийто паметник се издига на централния площад, заобикален от друг святи образи.

В Музея на Котел са съхранени оригинални артефакти и ръкописи от местната Книжовна школа, Софрониевите преписи на Паисиевата история, страници от Рибния буквар и... сърцето на Петър Берон.

Пазят се малко лични вещи и записки на Раковски. Тук е и картината на италианския художник Андреа Сако, рисувал неговия образ скоро след смъртта му, по спомени и легенди - с този образ Раковски остава в учебниците и днес.

В Мемориалната зала е положен саркофагът на онзи "Безумен" герой, който завещава на България духа си завинаги: "Аз съм бил всякога българин и ще бъда до гроб такъв. И после смъртта си ще оставя завещание: "И прахът ми да не се смени с друга народност".

Насред тишината кънтят изписаните с бронз слова: "Любовта към отечеството прехвърли всички световни добрини". Г.С.Раковски

Другият музей: Литературно-художествен музей "Чудомир"

Другият музей: Исторически музей - Панагюрище

Другият музей: Исторически музей - Балчик

Другият музей| Б Плюс Филм

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад