Дума на ченге

Дума на ченге или... Честна дума

Държава: Франция
Година: 1985
Времетраене: 97 минути
Дума на ченге
За продукцията

Трилър

Режисьор: Жозе Пинейро

В ролите: Ален Делон, Жак Перен, Фиона Желен, Ева Дарлан, Венсан Линдон, Жан-Франсоа Стевнен, Жан-Ив Шатле, Орел Доазан и др.

ФАБУЛА

Бивш полицай се връща от далечен остров, за да открие убийците на последния си близък човек и започва сам да търси в "непознати води"....

СЮЖЕТ

Пенсионираният полицай Даниел Прат е напуснал Франция и живее на остров в Африка. Причината за това далечно бягтво е смъртта на съпругата му - тя е била убита, а задържаните виновници - освободени. Прат има дъщеря Милен, която остава при него през ваканциите, през другото време - учи в родния си град. Явно там животът й доскучава, защото Милен е участвала в кражба от контейнери и е била убита от група стрелци.

Даниел Прат се връща в Лион за погребението й, абсолютно решен да открие убийците. Оказва се, че те са отряд от петима души, които раздават правосъдие сред сутеньори, наркодилъри, крадци и всякакви престъпници.

На следите им Прат попада чрез стар познайник - дилър на оръжие. Но това не е нито началото, нито краят на веригата. Разиграват се смъртоносни акции и Даниел Прат започва своя акция извън полицията, която фактически го дебне и му пречи. Така Прат ще стигне до някой, който се е провъзгласил за "Божия гняв" и е поръчителят на играта в системата...

_____________________________________________________________
ФИЛМЪТ

С "Дума на ченге" започва различна вълна във филмите на Ален Делон с режисьора Жозе Пинейро. Делон е продуцент, съсценарист и в главна роля. Жанрът отново e криминален, но на фокус е полицията и каквото и да се случва на улицата, разплатата е отвътре.


Вече 50-годишен по време на снимките за този филм, Ален Делон е в перфектна форма и готов за реванш - това отбелязват дори наблюдателите, които и да не ръкопляскат, още го дебнат.


На голям екран с малка роля дебютира актрисата Орел Доазан, три години по-късно тя е по-малката сестра Луиз Клодел в биографичната драма "Камий Клодел" (1988). В поддържаща полицейска роля се изявява и младият по това време актьор Венсан Линдон, който печели начална популярност.


Партньорството между Ален Делон, режисьора Жозе Пинейро и сценариста Филип Сетбон продължава и след 17 години в телевизионния сериал "Фабио Монтале" (2002), с подобна сюжетна линия, но на територията на Марсилия...

Фабулата в "Дума на ченге" изглежда е заимствана от Стивън Содърбърг в "Трафик" (2000).

Трилърът реално отразява действителността. Вълната на самодеен терор от псевдоструктури (между мафия и полиция) в Америка от 30-те години на ХХ век застига Франция в края на 60-те и целия Източен блок през 90-те, след падането на Берлинската стена в Европа - разпространява се навсякъде по картата и връзката никъде не е приключила.

"Дума на ченге" е продуциран и реализиран от Филмовата компания на Ален Делон - "Адел", със съдействието на Авиолинии "Африка Еър", властите на Република Конго, Държавните железници на Франция и Клуба по спортна стрелба "Олимпик" на Лион.

Златна Романова

"Не будете ченге, което спи"

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад